AMSTERDAM - Een 39-jarige vrouw uit Amsterdam en haar 19-jarige zoon zijn veroordeeld voor mensenhandel van een minderjarig meisje. Zij hebben een toen 14-jarig meisje aangemoedigd en gefaciliteerd om geld te verdienen met seks, onder andere in een hotel in Almere. De vrouw is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Haar zoon heeft een jeugddetentie van 10 maanden opgelegd gekregen en de PIJ-maatregel.


Seksafspraakjes
In januari 2020 is de jongen door het meisje benaderd om haar te helpen met een seksadvertentie. Hij heeft aangegeven haar te willen helpen en haar vervolgens instructies gegeven. Ook heeft hij advies gevraagd aan zijn moeder. De moeder heeft zich vervolgens met de advertenties bemoeid en instructies gegeven. Ook stelde zij haar huis ter beschikking. Hoewel het meisje later nog twijfelde, heeft zij op aandringen toch een account aangemaakt op een website waar seksafspraken gemaakt kunnen worden. Bij de advertenties zijn ook naaktfoto’s geplaatst. Er vonden meerdere gesprekken met potentiële klanten plaats. Hoewel de meeste gesprekken niet tot een daadwerkelijke afspraak hebben geleid heeft er wel één afspraak plaatsgevonden in een hotel in Almere. Het meisje heeft daar seks gehad met een man die voor de afspraak 600 euro betaalde. Hiervan heeft zij 400 euro afgegeven aan de jongen, die dat geld weer aan zijn moeder gaf.

Medeplegen
In het dossier bevinden zich onder andere appgesprekken. Volgens de verdediging van de moeder en zoon ging een deel van de gesprekken niet over het maken van een seksafspraak voor het slachtoffer, maar om de verkoop van een DJ-set. De rechtbank gelooft dit verhaal niet. Uit de gesprekken met het slachtoffer en het dossier blijkt dat de gesprekken wel degelijk over seksafspraken gingen. Beide verdachten hadden een onmisbare rol en er was sprake van een nauwe en bewuste samenwerking. Juridisch betekent dit dat moeder en zoon schuldig zijn aan het medeplegen van mensenhandel.

PIJ-maatregel
De rechtbank neemt het moeder en zoon zeer kwalijk dat zij hebben geholpen om het meisje uit te buiten. Minderjarigen moeten maximaal beschermd worden tegen grensoverschrijdend gedrag waarvan bekend is dat slachtoffers op latere leeftijd nog de nadelige psychische gevolgen kunnen ondervinden. De verdachten zijn geheel aan de belangen van het slachtoffer voorbij gegaan en hadden alleen oog voor eigen financieel gewin. Een 14-jarige is niet geschikt voor dit werk, en moeder en zoon hebben hier nooit bij stilgestaan. De jongen heeft zich daarnaast ook schuldig gemaakt aan heling, diefstal en hij was in het bezit van een wapen. Volgens deskundigen leidt hij aan een stoornis, dat ook seksueel gerelateerd is. De rechtbank is het met de deskundigen eens dat behandeling nodig is. Daarnaast straft de rechtbank de jongen, ook voor de feiten die hij pleegde toen hij meerderjarig was volgens het jeugdstrafrecht. Naast de jeugddetentie legt de rechtbank ook de zogenoemde PIJ-maatregel op voor de duur van 2 jaar (te verlengen tot maximaal 7 jaar). In de volksmond wordt deze behandeling ook wel jeugd-tbs genoemd. Ook moeten moeder en zoon het slachtoffer een schadevergoeding betalen.