AMSTERDAM - In de zwaarbeveiligde rechtbank "De Bunker" in Osdorp gaat vandaag de strafzaak "Marengo van start. Ridouan Taghi en 16 andere verdachten staan terecht voor verschillende moorden en pogingen tot moord. Inmiddels zijn de eerste verdachten hedenmorgen aangekomen bij de rechtbank.


De zaak draait om diverse liquidaties in de regio Utrecht en Amsterdam, waaronder de moord op Abdelkader Belhadj in Zuidoost en de liquidatie van Martin Kok bij een seksclub in Laren. Het OM vervolgt Ridouan Taghi en zijn rechterhand Saïd R. voor het opdracht geven tot verschillende moorden. Saïd R. zit nog altijd vast in een Colombiaanse gevangenis, nadat hij begin vorig jaar werd gearresteerd in Medellín.

De zaak kwam aan het rollen toen kroongetuige Nabil B. zich in 2017 bij de politie meldde. B. hoorde bij de organisatie en was medeverantwoordelijk voor de moord op Hakim Changachi in Utrecht. Nadat B. een deal had gesloten met justitie werd even later zijn broer doodgeschoten bij de NSDM-werf in Noord. In september 2019 werd Derk Wiersum, advocaat van de kroongetuige, doodgeschoten voor zijn huis in Buitenveldert. Deze laatste twee zaken zijn overigens geen onderdeel van het Marengo-proces.