ALMERE - Een 33-jarige man is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot ruim 8 maanden gevangenisstraf voor een steekpartij in het asielzoekerscentrum in Almere. De steekpartij, waarbij twee medebewoners van het AZC gewond raakten, vond in oktober 2019 plaats.

Verschillende steekwonden, meesten oppervlakkig
Drie mannen, onder wie de verdachte, waren op 6 oktober aanwezig in een gezamenlijke leefruimte van een woning op het asielzoekerscentrum in Almere. De 33-jarige man sloeg één van de slachtoffers met een fles tegen zijn hoofd en vervolgens stak hij met een mes in het gezicht en in de onderarm van het slachtoffer. Een andere man werd door de verdachte in de borst en onderrug gestoken. Beide slachtoffers zijn in het ziekenhuis behandeld voor de verwondingen. De man die in zijn gezicht gestoken is had een daadwerkelijke steekverwonding in zijn onderarm en een snee bij zijn mond. Ook de messteek in de rug van het andere slachtoffer was meer dan een oppervlakkige snijwond.

Geen noodweer
De rechtbank oordeelt dat er geen sprake was van noodweer, zoals de advocaat van de man had bepleit. Beide slachtoffers hebben afzonderlijk van elkaar verklaard dat het de verdachte was die één van hen plotseling met een fles in het gezicht sloeg. Het verhaal dat juist de verdachte door één van de slachtoffers als eerst geslagen werd vindt geen steun in het dossier. Daarnaast blijkt ook uit niets dat verdachte steekwonden heeft en hebben getuigen verklaard dat er slechts één mes aanwezig was: het mes waarmee verdachte gestoken heeft. Ten slotte heeft één van de slachtoffers een steekwond in zijn onderrug, opgelopen toen hij wilde vluchten voor verdachte. Er was dus geen sprake van een noodweersituatie.

Gebrek aan zelfbeheersing
Door in te steken op twee medebewoners heeft de man zich schuldig gemaakt aan een zware mishandeling én een poging daartoe. De littekens bij het slachtoffer dat in het gezicht gestoken is zullen altijd zichtbaar blijven. Dit zijn zeer ernstige feiten. Van slachtoffers van mishandeling is bekend dat zij dit als zeer traumatisch kunnen ervaren en dat zij nog lang last kunnen hebben van gevoelens van onveiligheid. Uit onderzoek blijkt dat verdachte agressief is en problemen heeft met zelfbeheersing. Tijdens zijn voorarrest zijn er ook twee geweldsincidenten geweest. Daarna is hij overgeplaatst naar een centrum voor Transculturele Psychiatrie. Daar is hij eind februari van dit jaar weggelopen. Het is onbekend waar de man nu is, hij heeft ook geen recht op verblijf en opvang in Nederland omdat hij een vreemdelingenstatus zonder verblijfsrecht heeft. De rechtbank is het met de officier van justitie eens dat alleen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend en geboden is en neemt de eis van 254 dagen celstraf over. Daarnaast moet hij beide slachtoffers een schadevergoeding betalen.