ALMERE - De rechtbank Midden-Nederland heeft een 40-jarige man uit Polen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. De man brak van april tot en met augustus van dit jaar meerdere keren in bij een carwash in Almere en bij een tankstation. Een andere man van 31 uit Polen is veroordeeld tot 3 weken cel omdat hij met geweld de arrestatie van de 40-jarige Pool probeerde te voorkomen.

Carwash

De verdachte sloeg in april van dit jaar voor het eerst toe bij de carwash in Almere. Hij wist toen geld buit te maken door vijf betaalautomaten van wasboxen open te breken. Een paar maanden later deed hij hetzelfde bij stofzuigerautomaten van de carwash én van een tankstation. Bij een ander tankstation stal hij benzine. In een periode van vijf maanden heeft de verdachte zich dus schuldig gemaakt aan meerdere strafbare feiten. Volgens de rechtbank handelde hij hierbij puur uit eigen financieel gewin. Hij verkreeg op deze manier snel en makkelijk geld en dupeerde daarmee verschillende ondernemers. Ook heeft hij met de diefstal de automaten vernield waardoor er schade was. Daarmee heeft de man laten zien dat hij geen enkel respect heeft voor de eigendommen van anderen. De rechtbank rekent hem dit zwaar aan.

Geweld tegen agent
De verdachte staat in die periode gesignaleerd bij de politie en wordt in augustus herkend door een agent. Als hij hem aanhoudt, wordt hij tegengewerkt door een andere man. Die trekt de agent weg en geeft hem een klap in zijn gezicht. Hierdoor kon de verdachte in eerste instantie ontkomen. Later worden beide mannen alsnog aangehouden. Volgens de officier van justitie was de tweede man ook betrokken bij de reeks inbraken. Zo zou hij te zien zijn op camerabeelden. Maar volgens de rechtbank is op de beelden niet duidelijk te zien dat het om deze man gaat. Ook ontkent hij betrokken te zijn geweest. Hierdoor ontbreekt het noodzakelijke bewijsminimum ten aanzien van deze verdachte. De rechtbank spreekt hem daarom vrij van de inbraken en diefstallen. Dat geldt niet voor het geweld tegen de agent. Daarvoor krijgt de man drie weken cel opgelegd. De verdachte van de inbraken en diefstallen heeft alles bekend. De rechtbank legt hem een gevangenisstraf van 9 maanden op, waarvan 3 maanden voorwaardelijk.