ALMERE - Wie met de auto of motor te hard of door rood rijdt op de Steigerdreef in Almere krijgt vanaf 8 juni een boete. Vanaf dan gaan twee flitspalen aan op het kruispunt Steigerdreef en fietspad De Steiger. De gemeente Almere, de politie en het OM verwachten dat bestuurders hun rijgedrag hierdoor gaan aanpassen en dat de verkeersveiligheid op de Steigerdreef verbetert.

De flitspalen komen op het kruispunt van de Steigerdreef met het nieuwe fietspad De Steiger, in beide richtingen.

Het Openbaar Ministerie heeft besloten de flitspalen te plaatsen nadat de gemeente Almere en de politie hebben aangegeven dat op de Steigerdreef vaak te hard en door rood wordt gereden. De maximum snelheid op deze weg is 50 km/uur. In combinatie met een hoge verkeersintensiteit en kruisend fietsverkeer vormt dit een groot risico voor de verkeersveiligheid. Er gebeuren relatief veel ongevallen, waarbij een te hoge snelheid of door rood rijden een rol heeft gespeeld. Het is bewezen dat een flitspaal een positief effect heeft op het rijgedrag en bijdraagt aan de verkeersveiligheid.

In de afgelopen periode zijn de flitspalen getest. Flitspalen staan 24 uur per dag aan en overtredingen worden direct doorgestuurd naar het CJIB. Na ongeveer drie jaar wordt gekeken of de verkeerssituatie verbeterd is. Het Openbaar Ministerie beoordeelt dan, na overleg met de politie en de gemeente, of handhaving met een flitspaal langer noodzakelijk is.