FLEVOLAND - De eerste vijf maanden van 2022 werd al 325 keer ingebroken in Flevoland: een stijging van 66,7% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Toen ging het om 195 inbraak-incidenten. De toename in Flevoland is veel sterker dan de landelijke stijging van 21,6%. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van meest recente data van de Nationale Politie.

Almere: inbraakhoofdstad van Flevoland

De helft van alle inbraken in Flevoland is te herleiden naar één gemeente: Almere. Inbrekers sloegen hier 167 keer toe, 47 keer meer dan vorig jaar. Almere mag zich hierdoor bekronen met de twijfelachtige eer van "inbraakhoofdstad van Flevoland".

In elke Flevolandse gemeente stijgt het aantal inbraken. Ook in Dronten (+27) slaan inbrekers dit jaar veel vaker toe dan vorig jaar, gevolgd door Lelystad (+25), Noordoostpolder (+21), Zeewolde (+6) en Urk (+4).

Kans op inbraak het grootst in Dronten

Wanneer je het aantal woninginbraken afzet tegen het aantal huishoudens, kun je de 'inbraakkans' per gemeente vergelijken. In Dronten blijkt de kans op inbraak dan het grootst. Per 1.000 huishoudens werd hier van januari tot en met mei 2,19 keer ingebroken. Dit is veel hoger dan het provinciale gemiddelde van 1,82 inbraken per 1.000 huishoudens.

In de gemeente Urk is de kans op inbrekers juist het kleinst. De eerste vijf maanden van 2022 werden hier slechts 0,77 inbraken geregistreerd per 1.000 huishoudens. Benieuwd naar hoe de rest van de provincie scoort?

Meer informatie over het onderzoek is te lezen op: https://www.independer.nl/inboedelverzekering/info/onderzoek/woninginbraken-2022