ESCH - Negen verdachten verantwoordelijk voor de financiering, aansturing en productie van twee drugslabs in Esch en Hechtel-Eksel (Belgie) en een drugsopslaglocatie in Rilland stonden deze week terecht. De leider van deze criminele organisaties moet 12 jaar de cel in vindt het OM.

In het omvangrijke onderzoek Kandinsky en de bijbehorende deelonderzoeken kregen politie en justitie een inkijk in het criminele bedrijfsmodel achter de grootschalige productie van synthetische drugs. Dit fenomeen is een hardnekkig probleem met name in Zuid-Nederland. Meestal komen in onderzoeken slechts de loopjongens, drugsdumpingen en faciliteerders in beeld. Met de criminele samenwerkingsverbanden rondom de 36-jarige hoofdverdachte denkt justitie nu de laag hierboven op de korrel te hebben. In dit onderzoek leverde de analyse van versleutelde communicatie uit PGP-telefoons ondersteunend bewijs op.

Tegen de andere acht verdachten eiste het OM in totaal 37 jaar gevangenisstraf. Daarnaast zouden de verdachten in totaal ruim 110.000 euro moeten terugbetalen aan de maatschappij. De criminele organisaties die in wisselende samenstellingen opereerden, worden tevens verantwoordelijk gehouden voor internationale drugstransporten en witwassen.

Drie slachtoffers
Het meest in het oogspringende lab waar de hoofdverdachte betrokkenheid bij zou hebben bevond zich in Hechtel-Eksel (België). Hier kwamen in januari 2019 drie jonge Nederlandse laboranten (van 22, 23, 25 jaar) om na koolmonoxidevergiftiging. De 36-jarige hoofdverdachte is de financieerder en grondstoffenleverancier van dit lab, stelt justitie.

In het requisitoir benadrukte het OM dat de man zich, na het ontdekken van de drie dodelijke slachtoffers, vooral druk maakte over het financieel verlies van zijn criminele investering. Het OM staaft dit met uitgebreid app-verkeer.

In wisselende samenstellingen stuurde de hoofdverdachte ook labs in Rilland en Esch aan. De andere verdachten hadden hierbij de rol van mede-financieerder, laborant of huurder van een locatie.

De verdachten variëren in leeftijd van 21 tot 71 jaar. Zij zijn afkomstig uit Bergen op Zoom, Nieuwerkerk, Tiel (2), Almere, Steenbergen, Tilburg, Renesse en Goes. Een tiende verdachte afkomstig uit Esch staat later terecht voor de rechtbank in Den Bosch. In april doet de rechtbank uitspraak.