ALMERE - Een 38-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 maanden. De man maakte zich bij twee verschillende tankstations in Almere in totaal acht keer schuldig aan benzinediefstal door te tanken zonder te betalen. De rechtbank veroordeelt hem ook voor een poging daartoe én voor het gebruiken van gestolen kentekenplaten.


Diefstal van 460 liter benzine

De man sloeg in de periode 2019/2020 binnen 10 maanden acht keer toe. Het lukte hem toen om in totaal ongeveer 460 liter benzine te stelen. Dit deed hij bij twee verschillende tankstations in Almere. Nadat medewerkers van de tankstations aangifte deden, werden de camerabeelden bekeken. Op die beelden was de verdachte goed te zien. Bij iedere diefstal reed hij in een Peugeot; steeds met een andere gestolen kentekenplaat.

Poging diefstal

In juni 2020 probeerde de man opnieuw te tanken zonder te betalen. Op camerabeelden is te zien hoe hij zijn Peugeot parkeert bij de pomp, uitstapt en naar de pomp loopt. Doordat het nummerplaatherkenningssysteem van het tankstation aangaf dat het kenteken bij een Toyota hoorde, in plaats van een Peugeot, gaf een medewerkster de pomp niet vrij. Hierdoor kon de verdachte niet tanken. Toen de medewerker naar buiten liep om de verdachte ermee te confronteren, reed hij hard weg. De kentekenplaat bleek tussen 19 en 21 juni in Almere te zijn gestolen. Alle diefstallen én de poging diefstal zijn vastgelegd door camera’s van de tankstations. Op de beelden zijn de verdachte en zijn auto goed zichtbaar. Doordat hij steeds verschillende, gestolen kentekenplaten gebruikte, kon de woon- of verblijfplaats van de man niet direct achterhaald worden. De politie kon hem uiteindelijk aanhouden nadat de Peugeot met de originele kentekenplaat werd aangetroffen. De verdachte bleek de man te zijn die op de verschillende camerabeelden te zien is.

Strooptocht

De rechtbank oordeelt dat de man zich acht keer schuldig heeft gemaakt aan brandstofdiefstal én een poging daartoe. Door telkens gebruik te maken van meerdere, gestolen kentekenplaten, maakte hij zich ook schuldig aan zogeheten opzetheling. De rechtbank beschrijft de werkwijze van de man als een soort strooptocht, waarbij hij met een vooropgezet plan steeds als zijn tank leeg was op sluwe wijze benzine stal. De man is veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden. Dat is gelijk aan de eis van de officier van justitie.