ALMERE - Vandaag stonden twee verdachten voor de rechter in Rotterdam. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt beide mannen het zonder vergunning in voorraad hebben van geneesmiddelen waaronder anabole steroïden.


Op 12 juli 2016 voerde de gemeente Almere samen met de Belastingdienst een controle uit in een pand te Almere. Bij binnenkomst wordt een vermoedelijke productielocatie van geneesmiddelen – meer in het bijzonder anabole steroïden – aangetroffen. De politie wordt erbij gehaald en kort daarop werd ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) erbij betrokken. Bij aanvang van het strafrechtelijk onderzoek doorzoekt de politie een tweede adres en treft daar een machine aan die geschikt is voor het vervaardigen van tabletten. Nader onderzoek wijst uit dat beide verdachten een van de twee doorzochte panden huren.

Handel en productie in illegale middelen

“Als je kijkt naar de lijst van aangetroffen spullen, dan lijkt het te gaan om een professionele productielocatie van waaruit ook handel in deze producten wordt gedreven.”, aldus de officier van justitie. Er werd een professionele capsuleermachine aangetroffen, diverse stellingkasten met daarin ampulflesjes met dop en diverse doorzichtige bakken met pillen. Ook werden er grondstoffen aangetroffen. Gedurende het onderzoek doet de Douane melding van een lading grondstoffen die voor invoer was aangemeld. Deze lading was volgens het OM bestemd voor de productie van anabole steroïden en bestemd voor de panden in Almere waar eerder de controles waren uitgevoerd.

Gelikt en professioneel

“Als officier zou ik simpelweg kunnen stellen dat verdachten iets doen wat niet mag; het is aan fabrikanten met een vergunning voorbehouden om geneesmiddelen te vervaardigen en op de markt te brengen. Het ongecontroleerd in voorraad hebben en vervaardigen van geneesmiddelen kan een bedreiging voor de Volksgezondheid vormen. Naast het overtreden van de geneesmiddelenwet en het doen van onjuiste aangiften, vormen anabole steroïden een gevaar voor de samenleving. Ook bleek dat sommige tabletten 8x hogere dossering van bepaalde gevaarlijke stoffen hadden en gewoon verkocht werden aan klanten. Het zag er allemaal wellicht gelikt en professioneel uit, maar dit geeft maar aan dat we eigenlijk te maken hebben met amateurs die Russisch roulette spelen met de gezondheid van hun klanten.”

Het OM eist onvoorwaardelijke celstraffen van 10 maanden tegen de ene verdachte en 3 maanden tegen de andere verdachte. De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.