ALMERE - De rechtbank Midden-Nederland heeft negen mannen uit Almere veroordeeld voor het produceren en verkopen van een grote hoeveelheid vals geld. Acht verdachten kregen gevangenisstraffen opgelegd variërend van 2 tot 5 jaar. Een ander, die tijdens het ten laste gelegde deels minderjarige was, is veroordeeld tot een jeugddetentie en een werkstraf.

Vals geld
De productie van het valse geld begon medio 2016 en stopte drie jaar later in januari 2019 bij de aanhouding van de verdachten. De 9 mannen hadden in een huis in Almere een kamer ingericht met een grote hoeveelheid printers, waar ze bankbiljetten van 20 en 50 euro maakten. Ze kochten op grote schaal cartridges, speciale hologramstickers en papier uit China. Nadat de biljetten in de woning waren gedrukt, kregen ze op een andere plek een hologramsticker. Daarna werden ze zowel rechtstreeks als via de communicatiedienst Telegram en het Darkweb verkocht in binnen- en buitenland. De verdachten maakten hierbij vooral gebruik van wenskaarten waarin ze de bankbiljetten verstopten en vervolgens naar hun klanten in het buitenland stuurden. De totale waarde van de valse bankbiljetten is door de politie geschat op ongeveer 10 miljoen euro. De rechtbank komt tot de conclusie dat de verdachten ieder tussen de 50.000 en 150.000 euro hebben verdiend.

Criminele organisatie
Volgens de rechtbank is in deze zaak sprake van een criminele organisatie, waarin iedere verdachte een eigen rol had. Zo waren de twee hoofdverdachten van 27 en 25 jaar de personen die de organisatie stuurden en nauw betrokken waren bij het productieproces. Zij zette de productielocatie op en zorgden voor het papier, de hologrammen en cartridges. Ook distribueerden zij het valse geld. Een ander was als ‘kleurspecialist’ vooral betrokken bij het verbeteren van de valse biljetten. Hij kocht hiervoor papier uit China.

Straf
De rechtbank noemt het op grote schaal namaken en in omloop brengen van vals geld maatschappelijk volstrekt onaanvaardbaar. Iedereen moet kunnen vertrouwen op de waarde en echtheid van bankbiljetten. Door geld na te maken hebben de verdachten dit principe ondermijnd. Ze hebben allemaal alleen maar oog gehad voor eigen financieel gewin. Afhankelijk van hun rol binnen de criminele organisatie legt de rechtbank gevangenisstraffen op variërend van 2 tot 5 jaar. Eén verdachte, die tijdens het ten laste gelegde deels minderjarig was, is door de rechtbank veroordeeld tot een jeugddetentie van 180 dagen, waarvan 109 voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. Ook moet hij een werkstraf van 200 uur uitvoeren. Daarnaast moeten de negen verdachten het geld dat zij hebben verdiend, terugbetalen.