ALMERE/AMERSFOORT - Woensdag 13 maart is een 21-jarige man uit Almere aangehouden in een onderzoek naar bankhelpdeskfraude. De man wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij meerdere oplichtingszaken.

Verband met eerdere aanhouding


Het Cyclops-team – het districtelijk rechercheteam van Oost-Utrecht dat zich specifiek bezighoudt met cybercriminaliteit – kwam de man op het spoor door een eerdere aanhouding in oktober 2023. Bij deze aanhouding werd een 31-jarige vrouw uit Almere op heterdaad betrapt terwijl zij aan de telefoon vermoedelijk een nieuw slachtoffer van bankhelpdeskfraude aan het maken was.

Faciliterende rol

Uit verder onderzoek bleek dat de eerder aangehouden vrouw zou werken in opdracht van iemand anders. Deze persoon zou een faciliterende rol hebben. De politie kon de informatie herleiden tot een verdachte en besloot op woensdag 13 maart 2024 deze man aan te houden.

Aanhouding en doorzoeking

De 21-jarige man werd woensdagochtend in zijn woning in Almere aangehouden. De politie doorzocht zijn huis en vond diverse mobiele telefoons. Zijn digitale apparatuur is in beslag genomen. De informatie uit deze apparatuur kan weer van groot belang zijn voor het verdere onderzoek. Meerdere aanhoudingen in dit onderzoek worden dan ook niet uitgesloten!

Voorkom oplichting

Het beste advies blijft nog altijd om bij twijfel direct op te hangen en zélf uw bank te bellen. Banken zullen nooit zelf geld overmaken, u telefonisch vragen een transactie te doen, of u vragen om uw pincode. Ook komen ze nooit bankpassen of andere waardevolle spullen ophalen. Als u toch bent opgelicht, is het belangrijk dat u zo snel mogelijk aangifte doet bij de politie en uw bank informeert.

Online fraude komt heel veel voor. Bent u slachtoffer van online fraude? Misschien schaamt u zich ervoor. Dat is niet nodig. U bent niet de enige die dit overkomt. U heeft te maken met professionele (cyber)criminelen. Slachtofferhulp Nederland kan u helpen met emotionele ondersteuning na online fraude.

Tips?

Heeft u informatie over deze zaak die u nog niet hebt gedeeld? Zijn er redenen waarom u er niet mee naar de politie kan of durft? Meld Misdaad Anoniem biedt de oplossing. Meld Misdaad Anoniem (M.) is het onafhankelijke meldpunt waar u anoniem informatie kunt geven over criminaliteit. Bel 0800-7000 of ga naar www.meldmisdaadanoniem.nl